Дата: 14 Юни 2016
Лечебното действие на типичните за България храни
Агнешко месо ( крехко )
Една от любимите храни на българите е крехкото агнешко месо.
То е богат източник на пълноценни белтъчини, аминокиселини, витамини и други нужни за тялото нутриенти.
Като източник на завършени и пълноценни белтъчини, крехкото агнешко месо съдържа всички необходими на организма Аминокиселини, които тялото не трупа като резерв от енергия , а използва за своето изграждане и поддръжка на множество системи и метаболитни процеси.
В голиеми количества агнешкото съдържа селен, цинк, витамините В3, В12, фосфор, триптофан, и др.полезни нутриенти.
Всички тези съставки правят агнешкото задължителна храна за тези от нас, които искат да забавят процесите на стареене и да се радват на добро здраве и дълголетие.
Важно е да споменем, че поради съдържанието на холестерол и мазнини дори и в най- крехкото месо, отрицателните ефекти от тези нутриенти трябва да се избегнат, като заедно с него, като гарнитура, се консумират богати на влакнини храни- зеле, фасул, спанак, маруля, моркови, целина, домати и др.
За да се неутрализират тези вредни нутриенти в агнешкото, за всеки 100г., които консумираме от него, трябва да консумираме поне 150г. от тези богати на влакнини храни, защото именно влакнините не допускат абсорбирането на мазнините и холестерола в лигавицата на червата, а ги изкарват извън тялото.
Ползите от Агнешкото месо.
1. Предотвратява атрофията на мускулите, като предоставя висококачествени балтъчини на организма .
За да не навредите на тялото си тлъстото агнешко месо, саламите, надениците и др. богати на мазнини храни трябва да се елиминират от менюто.
2. Допринася за доброто състояние на сърдечно съдовата система.
Изобилието от витамините В3, В12 в пабнешкото допринасят за намаляване на риска от сърдечен удар.
Многобройни изследвания показват, че високата концентрация на хомоцистеин е един от основните фактори за сърдечен удар.
Два котлета от крехко агнешко месо осигуряват близо 100 % от дневните нужди от витамините В3 и В12.
3. Предотвратява загубата на мускулна и костна маса при възрастните и предотвратява остеопорозата.
4. Детоксикира -(пречиства) организма и осигурява защита срещу ракови заболявания.
Високото съдържание на Селен и Цинк в крехкото агнешко месо го прави полезно за пречистването на черния дроб от много вредни вещества.
Селена участва като кофактор в раотата на Глутатиона, които е най- мощният антиоксидант в тялото.
В агнешкото месо се съдържа и Ниацин в голямо количество, който предпазва човешите ДНК от вредни вещества и свободни радикали.
В 110 гр. агнешко месо има 229 калории.
Крехкото агнешко месо не съдържа захар, 110 гр. съдържат 99 мл. холестерол, а калориите от мазнини в тях са 100.