Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Лечебното действие на типичните за България храни

 Лечебното действие на типичните за България храни

 

Лечебното действие на типичните за България храни


Агнешко месо ( крехко )

 

Една от любимите храни на българите е крехкото агнешко месо.

То е богат източник на пълноценни белтъчини, аминокиселини, витамини и други нужни за тялото нутриенти.

Като източник на завършени и пълноценни белтъчини, крехкото агнешко месо съдържа всички необходими на организма Аминокиселини, които тялото не трупа като резерв от енергия , а използва за своето изграждане и поддръжка на множество системи и метаболитни процеси.

В голиеми количества агнешкото съдържа селен, цинк, витамините В3, В12, фосфор, триптофан, и др.полезни нутриенти.


Всички тези съставки правят агнешкото задължителна храна за тези от нас, които искат да забавят процесите на стареене и да се радват на добро здраве и дълголетие.

Важно е да споменем, че поради съдържанието на холестерол и мазнини дори и в най- крехкото месо, отрицателните ефекти от тези нутриенти трябва да се избегнат, като заедно с него, като гарнитура, се консумират богати на влакнини храни- зеле, фасул, спанак, маруля, моркови, целина, домати и др.


За да се неутрализират тези вредни нутриенти в агнешкото, за всеки 100г., които консумираме от него, трябва да консумираме поне 150г. от тези богати на влакнини храни, защото именно влакнините не допускат абсорбирането на мазнините и холестерола в лигавицата на червата, а ги изкарват извън тялото.


Ползите от Агнешкото месо.


 
1. Предотвратява атрофията на мускулите, като предоставя висококачествени балтъчини на организма .
   За да не навредите на тялото си тлъстото агнешко месо, саламите, надениците и др. богати на мазнини храни трябва да се елиминират от менюто.

 

2. Допринася за доброто състояние на сърдечно съдовата система.

   Изобилието от витамините В3, В12  в пабнешкото допринасят за намаляване на риска от сърдечен удар.
   Многобройни изследвания показват, че високата концентрация на хомоцистеин е един от основните фактори за сърдечен удар.

   Два котлета от крехко агнешко месо осигуряват близо 100 % от дневните нужди от витамините В3 и В12.

 

3. Предотвратява загубата на мускулна и костна маса при възрастните и предотвратява остеопорозата.

 

4. Детоксикира -(пречиства) организма и осигурява защита срещу ракови заболявания. 
   Високото съдържание на Селен и Цинк в крехкото агнешко месо го прави полезно за пречистването на черния дроб от много вредни вещества.


   Селена участва като кофактор в раотата на Глутатиона, които е най- мощният антиоксидант в тялото.
   В агнешкото месо се съдържа и Ниацин в голямо количество, който предпазва човешите ДНК от вредни вещества и свободни радикали.

 

В 110 гр. агнешко месо има 229 калории.
Крехкото агнешко месо не съдържа захар, 110 гр. съдържат 99 мл. холестерол, а калориите от мазнини в тях са 100.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!