Дата: 17 Яну 2020
Представяме една вкусна и в същото време здравословна салата от леща с изобилие от сирене и зеленчуци в един по-модерен вариант.
Необходими продукти:
половин пакет фина леща
10 домата
3 пресни лука
2 скилидки чесън
1 червена чушка
магданоз за поръсване
2 супени лъжици каперси
солено сирене (гравиера или фета), нарязано на кубчета
балсамов оцет
1 супена лъжица горчица
сол
2 дафинови листа
малко кедрови ядки
Приготвяне:
Сварете лещата в подсолена вода с дафинови листа, след като я изплакнете добре преди това. След около 15 минути гледайте да не се превари. Целта не е да се стопи лещата, а да се задържи малко. Прецедете и изплакнете с малко студена вода, за да се охлади по-лесно.
Добавете сол, ако е необходимо и след това поръсете с малко оцет (балсамов или какъвто имате). Оставете да изстине напълно.
Нарежете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма купа заедно с лещата и каперсите.
В купа смесете балсамовия оцет (ако е кремообразен още по-добре) пюрето от чесън, малко куркума, зехтин, горчица и сол. Разбийте до хомогенизиране и изсипете в салатата. Разбъркайте и след това добавете сиренето и магданоза. Не е изключено да се нуждаете от допълнителен оцет, ако обичате по-кисел вкус.