Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Белтъчини (протреини) и ролята им в човешкото тяло

Белтъчини (протреини) и ролята им в човешкото тяло

 

 

 

Белтъчини (протреини) и ролята им в човешкото тяло

 

Белтъчини (протреини), заедно с въглехидратите и мазнините са един от трите макронутриенти, които трябва да се набавят в организма ни всеки ден и то в големи количества.


Белтъчините са верига от аминокиселини , който са закачени едни за други, като прешлени.
Нужните за организма дневни дози белтъчини в храната , която трябва да консумира здрав възрастен човек са около 50 гр. на ден (за 75 кг.човек).


Когато човек консумира белтъчини, тялото му първо ги разгражда на Аминокиселини, а след това от тях изгражда необходимите му собствени белтъчини.
Количеството на белтъчините в човешкото тяло е 50 %. Те са основен компонент на мускулите, костите, ноктите, косата, кожата, кръвните клетки


Вегетарианците трябва да са особено внимателни при набавянето на достатъчно балансирани и завършени белтъчини на тялото си. 
Много от хората смятат, че белтъчините се съдържат само или основно в мускулите на тялото, а те всъщност са основен градивен елемент на костите.


Освен това те имат множество функции:


- енергийни - могат да се ползват за енергиен източник
- баланс и регулиране на течностите в тялото, вътреклетъчното и извънклетъчното пространства , чрез белтука наречен Албумин
- растеж и поддръжка на тялото- на мускули, кожа, костите и косата.
- за поддържане на имунната система, по-голямата част от кочто е изградена от белтъци.
- за транспорт на мазнините в кръвта
- за активиране на ензими
- за нормално функциониране на мускулите

 

Има завършени и незавършени белтъчини.

 


Завършени са тези в храната, които съдържат всички аминокиселини, без изключение.


Незавършени са тези, които не съдържат всички незаменими аминокиселини.


Основни източници на завършени белтъчини  са месото, местните продукти, млякото и млечните продукти, зърнените храни, ядките, различни семки, зеленчуците, и плодовете.


По- голямо е количеството на белтъчини в храните от животински произход .


Бобовите храни- фасул, леща, грах, също са добър източник на белтъчини.

 

Белтъчините се делят на висококачествени и нискокачествени.

 


Това се определя от съдържанието на заменими и незаменими аминокиселини.

Яйцата от кокошка се сритат за стандарт в завършеност на белтъчините.

 

При недостиг на белтъчини в храната се наблюдават :


-отслабвате и атрофия на мускулите
-загуба на телесно тегло
-отпадналост, умора, обща физическа слабост
-чести инфекции
-забавен  растеж и развитие при децата

 

Белтъчните добавки, които можем да използваме за да си набавяме достатъчно белтъчини са:


1.белтък от суроватка
2.концентрат от белтъци на кокоши яйца
3.соев белтучен извлек
4.соеви кюфтета, бургери
5.соево сирене
6.тафу
7.соево мляко
8.соево кисело мляко

 

Противопоказания и странични ефекти при използвате на белтъчни добавки.

 

Бъбречноболните хора и тези страдащи от заболявания на черния дроб, както и тези чиито живот изисква спазването на нископротеинова диета , не трябва да консумират белтъчни добавки.


Ако предозираме белтъчната добавка , може да се появят стомашо-чревни разстройства.

 


Рецепти за основни ястия (обяд, вечеря), които задоволяват на 100 % нуждите на тялото от висококачествени белтъчини

 

1 рецепта: Пилешки гърди 180 гр.- печени без кожа , подправки, сол на вкус 
 гарнитура:200 гр.  салата от зеле и моркови, зехтин, сол, оцет на вкус


 
2 рецепта: Пуешки гърди 180 гр.- печени без кожа, подправки, сол на вкус 
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок

 

3 рецепта: Филе от пъстърва 180 гр.- печена или на скара, сол и подправки на вкус 
гарнитура:200 гр. салата от цвекло, моркови, целина ( в съотношение 1:1:1)

 

4 рецепта: Филе от сьомга  180 гр.- печена или на скара, сол и подправки на вкус 
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок

 

5 рецепта: Филе от риба тон 180 гр.-печена или на скара, сол и подправки на вкус 
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок

 

6 рецепта: Телешка пържола 180 гр.-крехка и без кости-печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. салата от цвекло, моркови, целина ( в съотношение 1:1:1)

 

7 рецепта: Свинска пържола 180 гр.-печена или на скара, сол и подправки на вкус 
 гарнитура:200 гр.  салата от зеле и моркови, зехтин, сол, оцет на вкус

 

 

Рецепти за закуска, които задоволяват около 50 % от дневните нужди на човешкото тяло от висококачествени белтъчини.

 


1 рецепта: Омлет 

5 белтъка от кокоши яйца и 30 гр. шунка- пуржени в зехтин
Добавете 1 бр зелена чушка или гъби.
Сол, червен пипер и подправки по чаш вкус
За да се неутрализира холестерола в яйчения белтък, консумираите омлета с 2 филийки препечен ръжен хляб


2 рецепта:кисело мляко с орехи и мед

1 кофичка кисело мляко-500 гр (с 1.0-1,5% масленост)
5 обелени и смлени ореха
1 ч.л. пекрин
1 ч.л. канела
20 капки тинктура прополис 
натурален мед на вкус
Всичко се смесва в млякото!

 

3 рецепта:Палачинки

8 белтъка от кокоши яйца(това са 40 г. протеин)
10 с.л. ситно смляно пълнозърнесто пшенично брашно( това са 15 г протеин)
3 с.л. смляно ленено семе  (това са 6 г. протеин)
1/2 л. обезмаслено или нискомаслено краве мляко( около 20 г протеин)
сода и сол на вкус
Тази смес дава около 15 бр. палачинки , които съдържат  над 150 % от дневните нужди на възрастен човек от протеин.

 

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!