Дата: 13 Юни 2016
Белтъчини (протреини) и ролята им в човешкото тяло
Белтъчини (протреини), заедно с въглехидратите и мазнините са един от трите макронутриенти, които трябва да се набавят в организма ни всеки ден и то в големи количества.
Белтъчините са верига от аминокиселини , който са закачени едни за други, като прешлени.
Нужните за организма дневни дози белтъчини в храната , която трябва да консумира здрав възрастен човек са около 50 гр. на ден (за 75 кг.човек).
Когато човек консумира белтъчини, тялото му първо ги разгражда на Аминокиселини, а след това от тях изгражда необходимите му собствени белтъчини.
Количеството на белтъчините в човешкото тяло е 50 %. Те са основен компонент на мускулите, костите, ноктите, косата, кожата, кръвните клетки.
Вегетарианците трябва да са особено внимателни при набавянето на достатъчно балансирани и завършени белтъчини на тялото си.
Много от хората смятат, че белтъчините се съдържат само или основно в мускулите на тялото, а те всъщност са основен градивен елемент на костите.
Освен това те имат множество функции:
- енергийни - могат да се ползват за енергиен източник
- баланс и регулиране на течностите в тялото, вътреклетъчното и извънклетъчното пространства , чрез белтука наречен Албумин
- растеж и поддръжка на тялото- на мускули, кожа, костите и косата.
- за поддържане на имунната система, по-голямата част от кочто е изградена от белтъци.
- за транспорт на мазнините в кръвта
- за активиране на ензими
- за нормално функциониране на мускулите
Има завършени и незавършени белтъчини.
Завършени са тези в храната, които съдържат всички аминокиселини, без изключение.
Незавършени са тези, които не съдържат всички незаменими аминокиселини.
Основни източници на завършени белтъчини са месото, местните продукти, млякото и млечните продукти, зърнените храни, ядките, различни семки, зеленчуците, и плодовете.
По- голямо е количеството на белтъчини в храните от животински произход .
Бобовите храни- фасул, леща, грах, също са добър източник на белтъчини.
Белтъчините се делят на висококачествени и нискокачествени.
Това се определя от съдържанието на заменими и незаменими аминокиселини.
Яйцата от кокошка се сритат за стандарт в завършеност на белтъчините.
При недостиг на белтъчини в храната се наблюдават :
-отслабвате и атрофия на мускулите
-загуба на телесно тегло
-отпадналост, умора, обща физическа слабост
-чести инфекции
-забавен растеж и развитие при децата
Белтъчните добавки, които можем да използваме за да си набавяме достатъчно белтъчини са:
1.белтък от суроватка
2.концентрат от белтъци на кокоши яйца
3.соев белтучен извлек
4.соеви кюфтета, бургери
5.соево сирене
6.тафу
7.соево мляко
8.соево кисело мляко
Противопоказания и странични ефекти при използвате на белтъчни добавки.
Бъбречноболните хора и тези страдащи от заболявания на черния дроб, както и тези чиито живот изисква спазването на нископротеинова диета , не трябва да консумират белтъчни добавки.
Ако предозираме белтъчната добавка , може да се появят стомашо-чревни разстройства.
Рецепти за основни ястия (обяд, вечеря), които задоволяват на 100 % нуждите на тялото от висококачествени белтъчини
1 рецепта: Пилешки гърди 180 гр.- печени без кожа , подправки, сол на вкус
гарнитура:200 гр. салата от зеле и моркови, зехтин, сол, оцет на вкус
2 рецепта: Пуешки гърди 180 гр.- печени без кожа, подправки, сол на вкус
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок
3 рецепта: Филе от пъстърва 180 гр.- печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. салата от цвекло, моркови, целина ( в съотношение 1:1:1)
4 рецепта: Филе от сьомга 180 гр.- печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок
5 рецепта: Филе от риба тон 180 гр.-печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. зелена салата, зехтин, сол, лук, лимонов сок
6 рецепта: Телешка пържола 180 гр.-крехка и без кости-печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. салата от цвекло, моркови, целина ( в съотношение 1:1:1)
7 рецепта: Свинска пържола 180 гр.-печена или на скара, сол и подправки на вкус
гарнитура:200 гр. салата от зеле и моркови, зехтин, сол, оцет на вкус
Рецепти за закуска, които задоволяват около 50 % от дневните нужди на човешкото тяло от висококачествени белтъчини.
1 рецепта: Омлет
5 белтъка от кокоши яйца и 30 гр. шунка- пуржени в зехтин
Добавете 1 бр зелена чушка или гъби.
Сол, червен пипер и подправки по чаш вкус
За да се неутрализира холестерола в яйчения белтък, консумираите омлета с 2 филийки препечен ръжен хляб
2 рецепта:кисело мляко с орехи и мед
1 кофичка кисело мляко-500 гр (с 1.0-1,5% масленост)
5 обелени и смлени ореха
1 ч.л. пекрин
1 ч.л. канела
20 капки тинктура прополис
натурален мед на вкус
Всичко се смесва в млякото!
3 рецепта:Палачинки
8 белтъка от кокоши яйца(това са 40 г. протеин)
10 с.л. ситно смляно пълнозърнесто пшенично брашно( това са 15 г протеин)
3 с.л. смляно ленено семе (това са 6 г. протеин)
1/2 л. обезмаслено или нискомаслено краве мляко( около 20 г протеин)
сода и сол на вкус
Тази смес дава около 15 бр. палачинки , които съдържат над 150 % от дневните нужди на възрастен човек от протеин.