Дата: 17 Яну 2020
Лесна, бърза и здравословна рецепта, която можете да направите с децата си, без да използвате много съдове и миксер!
Необходими продукти:
3 ч. ч. пълнозърнесто брашно (самонадуващо се)
¾ ч. ч. царевично масло
½ ч. ч. какао
1 ч. ч. портокалов сок
1 ч. ч. вода
1 ½ ч. л. оцет
1 ванилия
1 ч. л. сода
настъргана кора от 2 портокала
3 ч. л. бакпулвер
щипка сол
30 капки течна стевия
За глазурата
1 млечен шоколад или bitter със стевия
¼ ч. ч. кондензирано мляко с ниско съдържание на мазнини
Приготвяне:
Сложете маслото, течната стевия, оцета, ванилията, солта и корите в купа и разбъркайте.
След това добавяме портокаловия сок, в който преди това сме сложили содата (тъй като има силна миризма, лъжицата не трябва да е прекалено пълна). Също така внимавайте, защото с попадането й в сока тя ще започне да се пени.
След това добавете водата към сместа. След необходимото пресяване е ред на пълнозърнестото брашно, какаото и бакпулвера.
Разбъркайте добре сместа и тя е готова!
В леко намаслена форма за кекс (среден размер) изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 20 минути.
С нож проверете дали кексът е изпечен (потопете ножа в центъра и той трябва да излезе чист), след като е изпечен извадете кекса от фурната и го оставете да изстине преди сервиране.
След това на пара разтопете шоколада със стевия (bitter или млечен в зависимост от вашия вкус), като по желание може да го разредите с малко нискомаслено кондензирано мляко.
Изсипете глазурата върху кейка и оставете да изстине.
Съвети:
Ако сте от тези, които не обичат стевията, можете да я замените с чаена чаша захар по ваш избор. По същия начин може да замените и пълнозърнестото брашно.
Ако искате кексът да има аромат на питие, можете да намалите портокаловия сок и да добавите 1 1/5 с. л. коняк или ликьор.