Дата: 20 Сеп 2016
Кивито е един прекрасен плод, приличащ на външен вид на дребен картоф. За разлика от картофа, обаче кивито съдържа много елементи и витамини. Кивито съдържа въглехидрати, киселини от органичен състав, пектин, витамин P и др.. Кивито е заредено със свръх-голямо количество витамин С, което го прави страхотен продукт за повишаване на имунитета.
Може би си мислите, че лимона е първенец по съдържание на витамин С, но грешите. Кивито съдържа 5-10 пъти повече от този витамин и е лидер по съдържание на витамин С сред всички плодове. Също така той съдържа достатъчни количества калий, целулоза, желязо, магнезий и др. Ако страдате от умора, кивито може да ви помогне да се преборите с маломощието. Помага също така при физически и психически труд, при проблеми със храносмилателната система. Кивито действа страхотно при простуди, грип, заболявания от инфекциозен произход, анемия и др.
Пред студените месеци на годината, а и не само, е препоръчително да се приема киви, за да се поддържа имунната система в норма. Спомага за бързо възстановяване при рани или при счупване на кости. Кивито е плод, който действа „фронтално” срещу отлаганията на масти в кръвоносните съдове, което го прави сериозен защитник в борбата срещу болестите на сърцето и кръвоносната система. Заради своя уникален състав, кивито е силен стимулатор на имунната система, бори се срещу свободните радикали, метаболитен регулатор, колагено-образуващ и др.
Кивито е страхотен избор за хора, подложени на ниско-въглехидратни диети. То съдържа минимално количество калории и се вписва идеално във диети с нисък прием на въглехидрати и мазнини. Но с кивито трябва да се подхожда внимателно. Плодът може да причини алергии, при това някои доста тежки. Термичната обработка на кивито води до редукция на алергичните му способности, но все пак остава известен риск. С кивито трябва да внимават особено много децата, тъй като при тях може алергичните реакции могат да бъдат много сериозни.