Дата: 18 Авг 2016
- Фъстъците са богати на енергия и съдържат полезни за здравето вещества, минерали, антиоксиданти и витамини, които са нужни за здравето на организма.
- Съдържат доволно количество от ненаситени мастни киселини, които е известно, че намаляват кръвното налягане и понижават „лошия” холестерол.
- Фъстъчената ядка е добър източник на белтъчини, защото съдържа добро количество аминокиселини, които са нужни за растежа и развитието.
- Доказано е, че фъстъците редуцират риска от рак на стомаха заради наличието на специфични антиоксиданти.
- Фъстъците са изключителен източник на ресвератрол, друг известен антиоксидант. Ресвератрол предпазва от ракови заболявания, болести на сърцето, дегенеративни нервни заболявания, Алцхеймер и инфекции. Проучванията доказват, че ресвератрол редуцира риска от удар.
- Появяват се сведения, че усвояването на антиоксидантите във фъстъците се увеличават при термична обработка, например печене.
- Ядката на фъстъка е прекрасен източник на витамин Е (токоферол), съдържащ 8 грама в 100 грама фъстъци. Витамин Е е мощен антиоксидант, който предпазва органите и системите в тялото от свободните радикали.
- Фъстъците съдържат множество витамини от групата Б, като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, витамин Б-6 и фолати. 100 грама фъстъци осигуряват около 85 процента от дневния прием на ниацин, който осигурява здраве на мозъка.
- Фъстъците са богати на минерали като мед, манган, калий, калций, желязо, магнезий, цинк и селен.
Една шепа фъстъци дневно ще ви осигури достатъчно количество антиоксиданти, минерали, витамини и белтъчини. Хем полезно, хем вкусно!
Остави мнение/коментар
Все още няма коментари