Дата: 16 Авг 2016
Основен фактор за пълноценното хранене на организма чрез храната, това са ензимите. Ензимите са катализатори от биологичен вид, които се образуват в живите организми и участват като важни звена в почти всички жизнени процеси. Открити са повече от сто ензима във кристален вид, над 500 са в частично очистен вид. Ензимите са комплексни белтъчни съединения. Всеки ензим действа строго специфично върху определено вещество. Срещат се във всички проявления на живота и са генератори на непрекъснато разпадане (ферментация) и синтез в организма, при което се получава освобождаване на енергия, създават се сложни съединения и се изпълняват най-разнообразни физиологични функции (храносмилане, мускулни съкращения, дишане и др.) Ензимите се срещат в семената и растенията, явяват се като основа на живота. Можем да определим ензимите като вечните спътници на живота.
Ензимите не трябва да липсват в храната и това е така заради тяхната значима роля в организма. Слънцето изпраща чрез лъчите си енергия към растенията на Земята, активизирайки ензимите, преобразува неорганичните вещества в органични, съдържащи важни елементи за храненето. Науката днес ни дава възможност да анализираме елементите от нашата храна и да „разузнаем” техните роли в организма. Човешкият организъм се състои от редица вещества, но най-важните от тях са: кислород, въглерод, водород, азот, калций, фосфор, калий, сяра, натрий, магнезий, желязо, йод, хлор, флуор, силиций, манган. Ако в организма не се съдържат достатъчно елементи в нужната пропорция, се нарушава баланса в тялото и се стига до болестни състояния. Храната, която приема човек, трябва да бъде органична и прясна. С появата на полуфабрикатите и замразените храни се наблюдават дефицити на редица вещества в организма, което води до болести от всякакъв характер. Термичната обработка също влияе негативно на ензимите и затова човек трябва да приема достатъчно пресни плодове и семена, за да не изпадне в дефицит на жизненоважни вещества, на които се базира животът.