Дата: 04 Авг 2016
Копърът е уникално растение, което се използва за подправка поради невероятния му вкус. Листата на копъра са зелени и тънки, имат мек и сладък вкус. Копърът се прибавя най-често към туршии, салати и рибни ястия, но е много добре да го консумирате още по-често. Пресният копър е на разположение на пазара през лятото и началото на есента, докато сухият копър е достъпен през цялата година.
Копърът е открит за първи път в Южна Русия, някои части на Западна Африка и Средиземноморския регион. Той има главно място от хилядолетия в техните кулинарни традиции и лечебни свойств. Копърът дори попада и в Библията, както и в древните египетски писания. Това е популярно растение, което в древногръцките и римски култури символизира богатство и е почитан заради многото си лечебни свойства. Дори бащата на медицината Хипократ намира начин да използва копъра, добавяйки го в рецепта за почистване на устата. Това растение има много здравословни ползи, с които е време да се запознаете.
Ползи за здравето
Ще бъдете очудени от уникалните ползи за здравето копъра! Те са породени най-вече от два вида лечебни компонента, съдържащи се в копъра – монотерпени ( карвон и лимонен) и флавоноиди (кемпферол и виценин). Също така в копъра има и много витамини и минерали, които са важни за организма.
Против диабет
Копърът отдавна се свързва с борбата с диабет и понижаване на нивата на инсулина. Независимо от факта, че научните изследвания са донякъде ограничени в тази област, проучвания на хора са показали, че това растение може да помогне за намаляване на нивата на серумните липиди и на инсулина, което предпазва от диабет.
При безсъние и нервност
Често сте неврни, не намирате покой в съня си и искате малко повече спокойствие? Тогава включете копъра към вашата диета. Наименованието му идва от старонорвежката дума „dilla“ – на български „спокойствие“. Тази вълшебна подправка стимулира активирането на секрецията на някои хормони и ензими благодарение на етеричните масла в себе си. Това успокоява човек и има благоприятен ефект.
Защита срещу свободните радикали и канцерогени
Съдържанието на летливи масла в копъра го прави "хемопротективни" храна. Това може да помогне за неутрализирането на някои видове канцерогени, като например тези които са част от цигарения дим, от дим и пушек от дървени въглища, както и от пушек при пожар.
Антибактериално действие
Друго полезно свойство на летливото масло в копъра е способността му да предотврати развиването на бактерии. Освен това, копърът комбиниран с чесън, който също така е доказано, че има антибактериално действие, ще ви помогне още повече за предпазването от бактерии.
Ароматен начин да си помогнете за предотвратяване на загуба на костна маса
В допълнение към антибактериалните ползи, копърът е класиран като един от най-добрите източници на калций сред храните. Калцият е важен за намаляване на загубата на костна маса, която се появява след менопаузата и при някои условия, като например ревматоиден артрит. Копърът е и квалифициран като богат източник на диетични фибри и много добър източник на минералите манган, желязо и магнезий.
Болести на дихателните пътища
Копърът е много важен за стимулирането на имунната система. Оттам той повишава съпротивителните сили против респираторни заболявания. Това дава покой на кашлицата, а най-вече е полезно за вас, ако страдате от бронхит. При бронхиална астма е много полезно да си направите отвара от една супена лужица пресен копър (ситно нарязан), 2 чаени чаши вода. Варите пет минути и приемате по 2-3 малки чашки за кафе преди хранене три пъти на ден.
Как да добавите копъра към хранителния си режим?
Комбинирайте копър с кисело мляко и нарязана краставица – много охлаждаща храна.
Използвайте копър, когато приготвяте риба, особено сьомга и пъстърва, тъй като вкусовете се допълват един друг много добре.
Използвайте копър като гарнитура за сандвичи.
Смесете нарязани картофи, зелен фасул и ги сложете в фурната, а накрая на приготвянето на ястието добавете и нарязан копър.