Дата: 21 Юли 2016
Думите маруля и салата са практически взаимозаменяеми, тъй като повечето салати са съставени предимно от зелените хрупкави листа на марулята. Повечето сортове маруля имат малки количества бяла, млечна течност, когато листата им се пречупват. Това "мляко" дава на марулята леко горчив вкус и неговото научно наименование - Lactuca Sativa, тъй като Lactuca произлиза от латинската дума за мляко.
Родена в Средиземноморския регион и Западна Азия, марулята има дълга и забележителна история. С изображения, включени в древните египетски гробници, се смята, че отглеждането на маруля датира най-малко 4500 г. пр.н.е. Древните гърци и римляни ценяли много това растение, тъй като има много лечебни свойства.
Ползи за здравето на марулята:
Искате ли да увеличите ползите за здравето на вашите салати? Започнете с добавянето на маруля като гарнитура към всяка една салата. Многото витамини, минерали, фитонутриенти и фибри, съдържащи се в маруля, са особено важни за предотвратяване или облекчаване на много общи здравословни оплаквания.
Благодарение на изключително ниското си съдържание на калории и голям обем вода, марулята е здравословна храна. Въз основа на своето хранително богатство, марулята е отличен източник на витамин А (най-вече чрез неговата концентрация на провитамин А каротеноиди, бета-каротин), витамин К и фолиева киселина. Марулята също така е много добър източник на диетични фибри, четири минерали (магнезий, калий, мед, и желязо) и три витамини (биотин, витамин В1 и витамин С).
Витамин C за здрава имунна система, кожата, костите и зъбите
Марулята е чудесен източник на витамин С като 25 грама маруля осигурява 11% от дневната стойност за този важен хранителен елемент. Освен повишаване на имунната ви система, витамин С има много голяма здравословна полза за кожата, костите и зъбите. Тези благоприятни ефекти, свързани с витамин С, са най-вече заради неговите силни антиоксидантни свойства, както и неговата роля в синтеза на колаген.
Ползи за сърцето
В допълнение към прекрасните лечебните свойства на витамин С, описани по-горе, този универсален витамин също може да ви помогне за здравето на сърцето и цялостната сърдечно-съдовата система. Но високото съдържание на витамин С в марулята не е единствената причина, поради която това растение е благоприятно за сърцето. Марулята също съдържа витамин К, като 25 грама маруля на ден предоставя невероятните 36% от дневната ви нужда на витамин К.
Антиалергични свойства
Всички сортове маруля се считат за хипоалергенни (малко вероятно да предизвикат алергични реакции), но също така може да предложат допълнителни ползи за здравето на хората, които страдат от алергии, благодарение на високото си съдържание на фолиева киселина. Хората с високи нива на фолиева киселина е малко вероятно да са алергични към нещо или да имат проблеми с дишането.
Марулята е богата на провитамин A
Повечето хора асоциират про-витамин А с моркови и други оранжеви зеленчуци и плодове, но много зеленчуци, сред които и марулята, също съдържат значителни количества провитамин А, който има мощни антиоксидантни свойства. Няколко изследвания, свързани с недостиг на витамина, констатират увредено нощно зрение.
Няколко лесни идеи за консумация на маруля:
Добавете маруля към сандвичи.
Когато става дума за салати, единственото ограничение е вашето въображение. Бъдете креативни: използвайте разнообразие от различни видове марули и ги добавете към любимите си храни. Независимо дали те са зеленчуци, плодове, семена, ядки, пълнозърнести храни, соеви продукти, месо или сирене, почти всяка храна се комбинира с маруля.
Едно по-необичайно предложение за храна е сандвич с обвивка от листата на маруля. Например завийте в маруля нарязани на кубчета зеленчуци, пиле, варени картофи, ориз или нещо по-ваш вкус и пробвайте!