Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Боровинките - полезни при много здравословни проблеми

Боровинките - полезни при много здравословни проблеми

Боровинката е плод със силен аромат, който може да бъде леко сладък (червени боровинки) до тръпчив и остър (диви боровинки).  Това растение е богато на хранителни вещества, които са от голяма полза за здравето, като също така е и с много ниско съдържание на калории.

 

Боровинките притежават специално място в храните от Северна Америка, тъй като голяма част от видовете боровинки са открити за първи път в Северна Америка. Отглеждането на боровинки е било широко разпространено сред индианските племена в Северна Америка. Именно от тях европейските колоизатори са научили за този вкусен плод и са го разпространили в Европа.

 

Търговското отглеждане на боровинки на Стария континент е сравнително ново явление – датира от 20-ти век. Благодарение на увеличаването на отглеждане в южното полукълбо - включително южноамерикански страни като Чили, Аржентина и Уругвай, както и Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия - пресни боровинки сега се намират през цялата година на много от континентитите в света. В България може да попаднете на 4 вида от боровинки: Червени (vitis-idaea), Черни (myrtillus), Сини (uliginosum) и Кавказки (arctostaphylos). Всички те имат сходни ползи за здравето, които ще разгледаме в този материал.

 

Здравословни ползи от приема на боровинки:

 

Сърдечно-съдови ползи

 

Силните антиоксиданти в боровинките са от голяма полза за сърдечно-съдовата система.  В повторни изследвания на състава на кръвта е доказано, че приемът на боровинки (обикновено в размер на 1-2 чаши на ден и в течение на 1-3 месеца) подобрява баланса на мазнините в кръвта, намалява общия холестерол, повишава добрият холестерол и понижава стойностите на опасните триглицериди. В същото време, консумирането на боровинки защитава някои кръвни компоненти (като добрия холестерол) от увреждане на кислород, което може да доведе до евентуално запушване на кръвоносните съдове.

 

Ползи свързани с кръвната захар

 

Хората, диагностицирани с диабет тип 2, имат големи проблеми с балансирането на кръвната захар. В много случаи, лица с диагноза затлъстяване също имат особено предизвикателство да поддържат балансирано нивото на кръвната захар. Доста по-трудно е за тези хора да запазят своите нива на кръвната захар нормални (като понякога дори кръвната им захар е прекалено ниска). Изследване за балансирането на кръвната захар и приема на боровинки е било проведено сред хора с диабет тип 2, метаболитен синдром и инсулинова резистентност, като резултатите от това изследване са били последователни. Те показват, че боровинките (заедно с други плодове) имат благоприятно въздействие върху регулирането на кръвната захар при хора вече диагностицирани с такива проблеми.

 

Против рак

 

До момента има много лабораторни изследвания върху човешки клетки, както и изследвания с лабораторни животни за ползата на боровинките в борбата с рака. Приема на този плод може да ви предпази от рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на хранопровода и рак на тънките черва. Очакват се с нетърпение резултатите от мащабни изследвания върху хора, за потенциалната способност на приема на боровинки да намали риска от тези видове рак.

 

Ползи свързани с очите

 

В предварителните проучвания с лабораторни животни, боровинката защитава ретината от нежелано увреждане от нарушено подаване на кислород. Интересното е, че това растение също помага за защитата на ретината от увреждане от слънчева светлина. Както в областта на защитата на рак,  с нетърпение очакваме бъдещите  изследвания върху здравето на човешкото око и възможността приема на боровинки да помогне за защитата на окото от увреждане от слънчева светлина и оксидативния стрес.

 

Как да вмъкнем Боровинките в хранителния си режим?

 

Боровинките запазват максимално количество хранителни вещества и техния вкус, когато се консумират пресни. Това е така, защото техните хранителни вещества - включително витамини, антиоксиданти и ензими, се изгубват, когато са изложени на температури (350 ° F / 175 ° С и по-високи), използвани при печене.

 

  • Добавете замразени боровинки към вашия шейк за закуска.
  • Пресни или сушени боровинки правят студените зърнени закуски още по-вкусни.
  • За вкусно елегантен десерт, объркайте кисело мляко и боровинки като добавите и джинджифил.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!