Дата: 17 Юли 2016
Дините са едни от най-обичаните плодове през летния сезон, когато те изобилстват на пазара. Смята се, че са създадени в Африка преди няколко хиляди години и с течение на времето са станали така популярни и в Азия, Европа и Северна Америка.
На глобално ниво, Китай е най-голямата страна производител на дини като представлява повече от половината от всички в световното производство. Страните от Европейския съюз, Иран, Турция, Египет, Бразилия, и Съединените щати са следващите най-големите производители на диня, но всеки произвежда по-малко от 5% от общото производство в света.
Динята има изключително високо съдържание на вода, приблизително 92%, която се съдържа в сочното му месо и има охлаждащ ефект, особено когато се яде студена. Като член на семейството Тиквови, динята е свързана с пъпеш , тиква и краставица, които растат по лозята на земята. Дините могат да бъдат кръгли, продълговати или в сферична форма с дебели зелени кори, които най-често са раирани. Много хора споделят, че най-вкусни са дините със симетрична форма.
Здравословни ползи от консумацията на диня:
Динята може да помогне за намаляване на кръвното налягане при затлъстяване. Тя също е естествен диуретик, което е от полза за хидратиране на тялото ви. Динята е чудесно сладко лакомство с невероятно ниско съдържание на калории, и на практика без холестерол и мазнини.
Ако пъм имате малък проблем в спалнята, плодът дори работи като естествен афродизиак и естествена виагра, което може да реши проблема ви. Ето и седемте най-съществени ползи за здравето от приема на диня:
1. Високо съдържание на L-Цитрулин: Динята съдържа изобилие от аминокиселината, наречена L-Цитрулин, която рядко присъства в ежеднения ни хранителен режим. Тази аминокисилена обаче е много полезна, тъй като оптимизира притока на кръв, подобрява метаболизма и повишава производството на енергия.
2. Помага на здравето на сърцето.
Жените след менопауза често са съпътствани от сърдечно-съдови заболявания, срещу които динята може да помогне. Това доказва физиологът Артуро Фигероа в проучване от Университета в щата Флорида като благоприятният ефект на динята в тази здравословна област се дължи на съдържанието на цитрулин и аргинин.
В друго проучване, отново направено от Фигероа, става ясно, че тези добавки помогат за намаляването на високото кръвно налягане при затлъстели и хора на средна възраст.
3. Динята е богата на витамини и минерали: Тялото се нуждае от всички видове витамини и минерали, за да функционира. Динята съдържа в себе си богато количество витамини и минерали, така че това я прави много полезна.
4. Ниско съдържание на мазнини и калории: Според водещ сайт са здравословното хранене, големият зелен плод има почти никакви мазнини на порция, така че това я прави сладък и здравословен десерт. В 100 грама диня се съдържат едва 30 калории, така че спокойно може да си хапвате от този плод!
5. Натурална виагра: В областта на подобряване на кръвообращението, едно проучване е установено, че динята има и ефекта на виагра, тъй като увеличава циркулацията на кръвта.
6. Диуретик: Динята е естествен диуретик и помага за хидратация на тялото.
7. Динята е полезна в борбата с рака: Динята е сред най-добрите хранителни източници на антиоксиданта ликопен, свързан с превенция и лечение на рак на простатата, въпреки че учените все още са в началните етапи на изследванията в тази област.
Как да включим динята към нашия хранителен режим?
Диня може да хаправте за закуска. Намажете си една филия с масло и добавете диня към нея.
Направете си пюре от диня, пъпеш и киви заедно. Разклатете в малко кисело мляко и ще се получи един чудесен освежаващ студена десерт.
Диня може да се смесва с тънко нарязан червен лук, сол и черен пипер, което прави голяма лятна салата.
В кулинарията на Южна Америка, кората на динята може да се маринова или захароса.
Динята е прекрасно допълнение към плодова салата. Плодовата салата може да се направи ден по-рано, тъй като нарязаните плодове, охладени, запазват своите хранителни вещества до 6 дни.