Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Всичко за тиквените семки и техните лечебни свойства

Всичко за тиквените семки и техните лечебни свойства

 

Тиквените семки са плоски, тъмно зелени семена като някои от тях са обвити в жълто-бели люспи (черупки), въпреки че някои производителите предлагат и  семена без черупки.  Те са типични за Северна и Южна Америка като първите видове са открити в Северна Америка, Южна Америка и Централна Америка.

 

Тиквените семки са прочута храна сред много индиански племена, които ги ценят най-вече заради техните хранителни и лечебни свойства. В Южна Америка популярността на тиквеното семе датира още от културата на ацтеките (14-16 век). Популярността на тиквените семки нараства и в останалата част на света чрез търговия и проучване в продължение на много векове. В някои части на Източна Европа и Средиземноморието (особено Гърция), тиквените семки са станали неизменна част от кухнята им. В Индия и други части на Азия те заемат важна част в кулинарните и медицински традиции.

 

Днес, Китай произвежда повече тикви и тиквени семки, отколкото всяка друга страна. Индия, Русия, Украйна, Мексико и САЩ също са големи производители на тиква и тиквени семки. В САЩ най-големият производител на тикви е Илинойс, следван от Калифорния, Охайо, Пенсилвания, Мичига и Ню Йорк. В България тиквените семки също са популярни, но надали хората са наясно с техните лечебни свойства, с които ще ви запознаем в този материал.

 

Тиквените семки се славят като един от най-добрите източници на минерала цинк и Световната здравна организация препоръчва консумацията им като добър начин за добиване на този хранителен елемент. Ако искате да получавате по-голямо количество цинк от тиквените семки, ви препоръчваме да ги консумирате с черупките, тъй като в тях също има съдържание на минерала.  Те съдържат и полезния витамин Е, който също може да подпомогне здравословното ви състояние. Например ще бъдете предпазени от болестта анемия, която се предивзиква от недостиг на този витамин.

 

Ползи за здравето

 

Помагат при диабет

 

Има много доказателства, че тиквените семки са от голяма полза за лечение на диабет. Това става ясно след изследвания върху животни. Поради тази причина се счита, че изследванията в тази област са  предварителни. Въпреки това, последните проучвания върху лабораторни животни показват способността на тиквени семки, тиквени семена и масло от тиквено семе да подоборят регулирането на инсулин у  животни с диабет и за предотвратяване на някои нежелани последствия от диабета върху функцията на бъбреците. Намаляване на оксидативния стрес играе ключова роля в много проучвания, които показват ползите от тиквени семки за животни с диабет.

 

Антимикробни ползи

 

Отдавна е доказано, че тиквените семки имат  анти-микробни ползи, включително техните анти-гъбични и анти-вирусни свойства. Изследвания доказват ролята на уникалните белтъци в тях като източник на много антимикробни ползи. Една от тези ползи е против глисти. Европейските заселници в Северна Америка използвали смляните семена като ги смесвали с вода или мляко за лечебно средство срещу глисти. В последствие тази практика станала все по-популярна и започнала да се използва на много места.

 

Ползи свързани с рака

 

Тъй като е добре известно, че оксидативният стрес играе роля в развитието на някои видове рак, тиквените семки са уникални по своя състав и съдържат голямо количество антиоксидантни хранителни вещества. Може би няма да е изненадващо, ако вече сте намерили някои предварителни данни за намаляването на риска от рак при прием на тиквено семе.

 

Въпреки това, съдържанието на антиоксиданти у тиквените семки не е основното, с което те са полезни против рак. Излседванията са фокусирани върху лигнани, които имат  голям антиоксидантен и анти-естрогенен ефект. Това най-вече може да ви предпази от рак на гърдата при жените и рак на простата при мъжете. Тези заболявания са получили голямо внимание в света на научните изследвания във връзка с приема на тиквено семе и е доказано, че съдържанието на лигнани е много полезно против рака.

 

Спомагат за отслабване

 

Ако приемаме тиквените семки сурови, без да бъдат печчени, ще примем много добро количество протеини и фибри. Това осигурява чувство за ситост и поне в следващите час-два няма да изпитваме никакъв глад. Суровите тиквени семки може да хапнете като лека закуска, когато нямате време да си приготвите нещо здравословно.

 

За по-добър сън

 

В тиквените семки се съдържа аминокиселината L - триптофан, която играе важна роля в това тялото да произвежда хормон серотонин, който има свойства да се чувствате по-свежи, в настроение, да сведе до минимум симптомите на депресия и да осигури спокоен сън.

 

Как да вмъкнем тиквените семки към нашата диета?

 

Ако не ви се ядат само тиквени семки и се чудите с какво може да ги комбинирате, вижте нашите предложения:

 

  • Поръсете вашата зелена салата с тиквени семки.
  • Смелете тиквени семки с пресен чесън, магданоз и листа от кориандър.Смесете със зехтин и лимонов сок за вкусна салата.
  • Добавете нарязаните тиквени семки към любимите си зърнени култури.
  • Тиквени семки може да си хапвате с овесени ядки, стафиди  или мюсли.
  • Следващия път, когато си направите бургери, независимо дали са със зеленчуци, пуешко или говеждо месо, добавете и малко тиквени семки.
  • Можете да смелите тиквени семки като към тях добавите и малко сок от алое вера. Ще се получи чудесна напитка, която е идеално да приемате преди закуска. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!