Дата: 07 Юли 2016
Ленените семена - лъскави, кафяви на цвят, имат земен аромат и редица здравословни ползи. Експерти и специалисти по хранене препоръчват една супена лъжица ленено семе на ден, което е достатъчно за дневното изискване за прием. Трябва обаче да бъдете много внимателни относно начина, по който консумирате лененото семе. Ленените семена са кафяви на цвят и са с твърдо, хрупкаво покритие. Ако не ги дъвчите правилно, то няма да има никаква полза за тялото и това е една от най-големите причини, поради които много хора обичат да ги накиснат преди консумация или просто да го смелят в прахообразна форма. Предоставяме ви всички ползи за здравето от приема на ленено семе и начините за консумация, които ще окажат най-добро въздействие за тялото.
Уникалните хранителни характеристики на ленено семе
Семената на повечето растения са богати на хранителни вещества и може да ни предоставят изключителни здравословни ползи. Лененото семе също е уникална храна и ни предлага ползи за здравето, които не са намерени в другите подобни храни. Хранителната уникалност на лененото семе има два аспекта на хранителни вещества, които имат важна роля в ползите за здравето:
Първата уникална характеристика на лена е високото съдържание на омега-3 мастна киселина - лененото семе е на първа позиция сред всички здравословни храни, източници на омега-3 мастни киселини.
Втората уникална черта на лененото семе е съдържанието на лигнани. В допълнение към техните предимства на фибри, те предоставят антиоксидантна защита благодарение на структурата им като полифеноли. Впечетляващата структура на лигнаните им дава още по-голяма подкрепа на здравето под формата на фитоестрогени.
Ползи за здравето
- Понижаване на холестерола
Изследователи от Държавния университет в Айова са установили, че нивата на холестерола намалят сред мъжете, които включват ленено семе в диетата си. Един от водещите автори на изследването, Сюзан Хендрив, споделя, че хора които не предпочитат да вземат лекарства като „Липитор“, трябва да консумират поне ленено семе и това би могло да е от полза за понижаване на холестерола.
- Сърдечно-съдови ползи
Защита на нашите кръвоносни съдове от възпалително увреждане се осигурява от съдържанието на лигнани в лененото семе. Тези лигнани имат свойството да инхибират образуването на тромбоцит активиращ фактор, а това увеличава риска от възпаление при произвеждане в големи количества.
Лененето семе помага и понижаването на опасността от оксидативен стрес в кръвоносните съдове. Освен че е много добър източник на антиоксиданта манган, полифенолите и линганите в лененото семе осигуряват страхотен антиоксидантен ефект.
- Против рак
Антиоксидантните и противовъзпалителните ползи от лененото семе логично го правят добра храна за превенция на рака. Това е така, защото хроничното възпаление (дори слабо възпаление) и хроничен оксидативен стрес са рискови фактори за развитие на рак. Доказано е, че приема на ленено семе води до намаляване на риска за няколко вида рак – на гърдата, на простата и на дебелото черво.
- Помага за храносмилането
Предимства на ленено семе за храносмилателния тракт са много големи. Лененото семе е добре известно със съдържанието на фибри, които са от полза за забавяне на изпразването на стомаха и може да подобри чревната абсорбция на хранителни вещества. Ленените влакна също помагат за преминаването на храната през червата ни. Не на последно място, лигнаните в лененото семе намаляват риска от рак на дебелото черво. Всички тези забележителни ползи от лененото семеза храносмилателния тракт е вероятно да получат още по-голямо внимание в бъдещи изследвания.
- Предотвратяване на горещи вълни
Това е последната от най-значимите ползи на лененото семе. След направено изследвани при жени след менопауза става ясно, че то има способността да предотвратява горещи вълни. Не само, че лененото семе облекчава горещите вълни, но изглежда също така има и други здравни и психологически ползи“, споделя един от изследователите.
Консумация на ленено семе
Лененото семе може да бъде много трудно за дъвчене, смилането на семената преди консумация е традиционна практика при много хора. Смилането обаче отнема време и може да си купите предварително смляно ленено семе от магаизните. От друга страна обаче, предварително смляното ленено семе е с по-кратък срок на годност, отколкото целите ленени семки.
Смляното ленено семе може да консумирате с кафе или да го използвате като подправка. Ако добавяте ленено семе към варени зърнени култури или зърнени ястия, трябва да го правите в края на готвенето на ястието, тъй като разтворимите фибри в ленените семена могат да се сгъстят течността, ако се оставят прекалено дълго.
Няколко бързи идеи за сервиране
Добавете лененото семе към вашите рецепти за домашни кифли, бисквитки или хляб.
Може да си поръсите ленено семе върху приготвените от вас топли или студени зърнени култури.
Добавете смляно ленено семе към вашия сутрешен шейк.
Прибавете ленено семе към кисело мляко. Консумирайте го сутрин преди хранене.