Дата: 06 Юли 2016
Ягодите са един от най-сладките плодове в света. Пикът на сезона им е от април до юни, когато те са най-вкусни и всеки обича да си ги похапва предимно за десерт. Макар че има повече от 600 разновидности на ягоди, които се различават по вкус и размер, обикновено ягодите се идентифицират с червен или тъмно червен цвят като на повърхността си имат малко зелено листенце.
Ягодите биват открити през 1714 г., когато един френски инженер, който е изпратен до Чили и Перу да следи испанските дейностите в тези страни, открива големи площи с ягоди в този регион, много по-големи от тези, които се отглеждат в Европа. Той донася много проби обратно във Франция и през 19 век този вид плод добива огромна популярност.
Днес, ягодите са един от най-обичаните плодове от семейство Розоцветни. Освен че са сладки на вкус, след много проучвания и изследвания е доказано, че те имат безброй ползи за здравето като с най-основните ще ви запознаем в тази статия.
Ползи за здравето
Като се има предвид уникалната комбинация от антиоксидантни и противовъзпалителни хранителни вещества в ягодите, не е изненадващо, че те имат големи здравословни ползи в три основни области:
(1) сърдечно-съдова поддръжка и профилактика на сърдечно-съдови заболявания
(2) подобрено регулиране на кръвната захар, което намалява риска от диабет тип 2
(3) предотвратяване на някои видове рак, включително на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво и рак на хранопровода.
Сърдечно-съдови ползи
Сърцето и кръвоносните ни съдове се нуждаят от ежедневна защита от оксидативния и възпалителния щети, а съдържанието на антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества в ягодите е много голямо. Сред всички плодове, които са определени като здравословни храни в света, ягодите се явявят най-добрият източник на ключовия антиоксидантен витамин - витамин С.
В едно проучване, в което били изследвани 66 различни плодове, консумирани от хора в Иран, ягодите не само са определени за най-добрият източник на витамин С, но също така те съдържат над два пъти повече витамин С (47 милиграма, срещу 18 милиграма в 3,5 унции) от средното количество, характерно за плодвете като група.
Заедно с малини и грозде, ягодите се нареждат сред най-добрите плодови източници на манган сред здравословните храни в света. Този минерал е от особена важност за нормалното функциониране на мозъка и дейността на нервната система.
Регулиране на кръвната захар
Ягодите имат свойството да балансират нивата на кръвната захар, което ще ви предпази от диабет. Няколко скорошни проучвания са установили, че редовният прием на ягоди намалява риска от диабет тип 2. В някои от тези изследвания става ясно, че приемът на ягоди веднъж седмично или по-рядко не води до предимства за здравето. Проучванията сочат, че значителни ползи не се появяват, докато честотата на прием не достигне най-малко 2-3 пъти на седмица.
Учени са правили изследвания между приема на ягоди и приема на бяла захар и резултатът на нивата на кръвната захар като резултатите са невероятни. Както може да се очаква, прекомерния прием на захар (в размер на порция от 5-6 чаени лъжички) е в състояние да произведе нежелан скок на кръвната захар. Ако в същото време обаче консумирате и ягоди, нивото на кръвната захар в организма ви намалява. Приблизително една чаша пресни ягоди (около 150 грама) е в състояние да намали повишената кръвна захар. Изследователите предполагат, че полифенолите, които се съдържат в ягодите, са с основна роля за регулиарнето на кръвната захар.
Ползи против рак
Ягодите съдържат голямо количество антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, а тяхната липса в организма често е първичен фактор в развитието на рак. Противораковите ползи от ягоди са най-добре доказани в случай на рак на гърдата, на шийката на матката, на дебелото черво и рак на хранопровода. Това най-вече се дължи на съдържащите се в ягодата фитонутриенти, които имат силни антиоксидантни свойства и освен срещу рак може да ви предпазят и от инсулт и диабет.
Други ползи за здравето
Все повече здравни изследвания върху ягодите доказват, че те са полезни срещу стареене и свързаните събития с напредване на възрастта. Няколко предварителни проучвания за прием на ягоди на по-стари животни показваподобрена когнитивна функция (под формата на по-добро разпознаване на обекти) след прием на една диета, в която с 2% от калориите са предоставени от ягоди.
При артрит (включително ревматоиден артрит) и заболявания на очите (включително макулна дегенерация) ягодите също може да са полезни. Макар здравните изследвания в тези две области да са в предварителен етап, уникалната комбинация от противовъзпалителни фитонутриенти в ягодите е вероятно да обясни някои от откритите ползи в тези области.
Какъв е най-здравословния начин за консумиране на ягоди?
Ягодите запазват максимално количество хранителни вещества и сладкия си естествен вкус, когато се ядат пресни. Това е така, защото техните хранителни вещества - витамини, антиоксиданти и ензими, не са в състояние да издържат на температура от 175 ° С, която се използва при печене.
Други начини за приемане на ягоди:
Нарежете ягоди и ги добавете към вашата зелена салата.
Смесете нарязани ягоди, цели боровинки и кисело мляко с чаша вино, за да си направите един десерт парфе.
Смесете ягодите с малко портокалов сок и го използвайте като освежаваща напитка.