Дата: 20 Апр 2023
Знаете ли, че има храни против рак, които могат да помогнат за предотвратяване на това заболяване?
Ракът е хронично заболяване, което мъчи хора от стотици години. Поради тежестта на това заболяване, както и органите, които обикновено засяга, ракът е едно от най-страховитите и опасни заболявания, които можете да развиете.
Много ракови заболявания се причиняват от генетични фактори. Въпреки това е доказано, че изборът на начин на живот може да повлияе на ситуацията повече от всичко друго.
Те включват редовно излагане на токсини и замърсители на околната среда, които могат да увеличат риска от рак. Други вещества, използвани при преработка на храни или генетична модификация, също могат да носят дял от отговорност за това опасно заболяване.
Няма съмнение, че консумацията на натурални храни, които са 100% органични и без пестициди, може да предотврати появата на редица разстройства и здравословни проблеми.
Ето защо в днешната статия ще говорим за 10 храни против рак, които не трябва да липсват от диетата ни, за да имаме по-здравословен живот. Открийте ги тук!
10 храни против рак за здраве и красота
1. Червено вино
Чудесен начин да осигурите на тялото си основни антиоксиданти и витамини е да пиете малко червено вино всеки ден.
Въпреки алкохолното си съдържание, червеното вино съдържа ресвератрол, активна съставка, за която е доказано, че инхибира растежа на раковите клетки в различни части на тялото. Една чаша е достатъчна.
2. Нар
Можете да ядете този плод цял или да пиете неговия сок. Той има високо съдържание на антиоксиданти, които забавят свободното действие на свободните радикали, които са основната причина за увреждането на клетките.
Редовната консумация на нар забавя движението на злокачествените клетки, намалявайки възможността за метастазирането им.
3. Зелен чай
Зеленият чай стана популярен благодарение на свойствата си, които помагат при отслабване и борба с рака.
Съдържа полифеноли и други антиоксиданти, които предотвратяват разделянето на раковите клетки, борейки се с туморите, като намаляват шанса те да растат в следните области:
- Дебело черво
- Право черво
- Панкреас
- Бели дробове
- Черен дроб
- Гръд
4. Броколи
Броколите са един от онези зелени зеленчуци, които всички можем да ядем, поне няколко пъти месечно. Съдържа висока концентрация на фибри, които помагат за елиминирането на отпадните продукти от нашите черва.
Броколите съдържа и съставка, известна като сулфорафан, която насърчава детоксикацията на черния дроб и предотвратява растежа на тумори в целия стомашно-чревен тракт.
5. Кафе
Консумацията и дори локалната употреба на кафе може да има положителен ефект върху кожните проблеми. Това е така, защото кофеинът неутрализира протеин, наречен ATR, унищожава клетки, които са били повредени от излагане на вредните UV лъчи на слънцето.
6. Чесън
Тази мощна лечебна храна е не само най-добрият естествен антибиотик в света - чесънът е и една от най-добре познатите храни против рак.
Сярата и голямото количество витамини и минерали помагат на чесъна да предотврати редица ракови заболявания, включително:
- Рак на хранопровода
- Рак на белия дроб
- Рак на дебелото черво
- Рак на стомаха
7. Сурови ядки
Ядките съдържат определени молекули, известни като фитостероли, които блокират естрогенните рецептори, като същевременно забавят растежа на злокачествените клетки.
Когато ги добавите към диетата си, те могат да намалят риска от развитие на:
- Рак на гърдата
- Рак на простатата
- Рак на дебелото черво
8. Цитрусови плодове
Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути съдържат големи количества лимонен. Това е вещество, което насърчава лимфоцитите за борба с определени видове рак.
9. Праскови
Според различни изследвания прасковите съдържат определени хранителни вещества, които могат да убият раковите клетки, разположени в ключови тъкани на тялото.
Екстрактът от праскова е обещаваща съставка, която ще допринесе за развитието на бъдещи лечения за рак на гърдата, тъй като се насочва към увредените клетки, без да атакува тези, които са здрави.
10. Риган
Тази ароматна билка, която често се използва в кухнята, съдържа карвакрол, съставка, която убива злокачествените клетки, открити в простатата.
Освен това е доказано, че се бори с възпалението и инфекциите, които са също толкова важни, тъй като играят ключова роля за намаляване на риска от рак.
Трябва ли да консумирате големи количества от тези храни?
Само защото тези храни имат определени свойства, които помагат в борбата с рака, не означава, че трябва да ги консумирате всеки ден и през целия ден. Ключът е да ги добавите към вашата диета и винаги да ги консумирате в здравословно количество.
Много е важно да запомните, че тези антиракови храни могат да имат положителен ефект върху борбата с рака, но това не ги прави чудодейни лекове или терапии.
Винаги се старайте да спазвате здравословна диета. Ако сте в непосредствена опасност, не се колебайте да се свържете с Вашия лекар.