Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Най-вкусната сьомга с билки

Най-вкусната сьомга с билки

 

Необходими продукти:

 

1 сьомга, едра
2 лимона
1 бр. магданоз
1 бр. анасон
1 бр. риган
1 бр. босилек
1 бр. мента
каламата маслини, черни
сол
пипер

 

Изпълнение на рецептата:

 

Първо, отрежете 5-6 кухненски конеца и ги разстелете върху кухненския плот, за да можем да завържем двете филета заедно.

 

Поставете рибните филета на конците и отгоре сложете: прясно смлян пипер, малко сол, лимонова кора, ароматните билки: копър, магданоз, риган.

 

След това изваждаме костилката от маслините и ги разстиламе върху филето.

 

На другото филе добавете малко сол, малко лимонова кора и след това го поставете върху филето с подправките.

 

След това завързвате кухненските конци.

 

Поставете намазнена хартия за печене в тавичката, леко намаслете и поставете рибата отгоре.

 

Нарежете един лимон на тънки кръгли филийки и ги поставете върху рибата по начин, който покрива цялата, добавете малко зехтин и поръсете обилно с нарязан магданоз.

 

Накрая печете рибата си в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий.

 

Добър апетит!

 

 

Съвети:

 

Може да сервирате сьомгата с гарнитура от варени картофи.

 

Може да замените сьомгата с всяка друга голяма риба, подходяща за печене на скара, напр. лаврак, морски костур и т.н.

 

Грешките, които правим при приготвянето на сьомга

 

Сьомгата е добра и в същото време здравословна храна, но по отношение на лекотата на готвене не е точно в горната част на списъка с "лесни" храни. Вижте кои са най-честите грешки, за да готвите сьомга по-често и по-правилно.

 

Процесът започва с купуването ѝ и колкото и лесно да изглежда да вземете първата опаковка със замразени филета, трябва да обърнете повече внимание. Прясна и незамразена сьомга винаги трябва да бъде вашият първи избор и е добре да погледнете външния й вид, за да разберете нейното качество. Различните ввидове имат разлики в цвета и вкуса, но в по-общ контекст помнете, че ярките цветове са по-добри от бледите. Избягвайте всяка риба, която изглежда "изсъхнала" или има цвят, който "покафенява" и избирайте ярко розови и червени цветове.

 

Когато бързаме, определено изглежда като добро решение да размразим нещо в микровълновата. Що се отнася до сьомгата обаче, това е голяма грешка. Причината е, че сьомгата, като повечето риби, не се нуждае от много готвене. Правилното количество топлина за точното време е една от най-важните стъпки, които трябва да имате предвид, когато приготвяте сьомга или почти всякакви морски дарове. Като общо правило, не забравяйте да размразявате рибата си без топлина. Оставете я в хладилника за една нощ или я поставете в запечатан плик под течаща вода и след като се размрази, оставете за известно време на стайна температура преди готвене. Колкото по-студена е рибата преди готвене, толкова по-голяма е вероятността да се сготви външно.

 

Някои твърдят, че трябва да премахнем кожата от сьомга, докато други казват, че трябва да я оставим.Ако решите да я отделите, не трябва да правите това преди готвене. Защитата, която кожата предоставя на повечето същества, обикновено е полезна дори след смъртта им. В случая със сьомгата, ако запазите кожата ѝ и започнете да готвите с тази страна надолу, кожата ще предпази нежната плът, която е под топлината на фурната, ще запази соковете ѝ и ще ѝ помогне да се готви правилно. В крайна сметка можете да я премахнете, ако искате.

 

Подправките са от съществено значение във всяка рецепта и случаят със сьомгата не е по-различен. Определено се нуждаете от сол и черен пипер, но трябва да ги добавите точно преди да започнете да готвите. По това време солта преди готвене ще подчертае вкуса на ястието, но ако я сложите твърде рано, тя ще премахне влагата и ще развали резултата.

 

Варенето на сьомга в плитка тенджера с вода (бланширане) е добър начин да приготвите рибата си и да не я пресушите след това. Но каквато и подправка да добавите към нея, не е нужно просто да я втривате върху нея, а да я добавите във водата. Ако не го направите, тогава каквато и подправка да сте добавили преди готвене, ще се разтвори и изплакне, оставяйки течен и досаден ефект. От друга страна, ако добавите подправките си към водата, ароматите ще проникнат във вашата риба и ще й придадат допълнителен вкус. Опитайте да я поръсите с бяло вино, пролетен лук и копър и завършете с черен пипер и малко лимон.

 

Парче сьомга се нуждае от пространство и време и ако всичко е направено правилно, то ще се стопи в устата ви. Но ако го „дразните“ много, той ще се разпадне. След като го сложите на котлона, оставете го, докато плътта стане непрозрачна. Всъщност, ако го покриете, докато се готви, може да не е необходимо изобщо да го обръщате. В противен случай ще трябва да го обърнете веднъж, по средата на готвенето.

 

Прекалено препичане - това е може би най-важната грешка от всички. Някои методи са по-добри от други, като например опаковане или увиване във фолио, но без значение как я поставяте във фурната, трябва да наблюдавате времето. Извадете я точно преди да стане готова, така че да оставите да почине за известно време и да готвите, без да се страхувате да не препечете. Колкото по-често я готвите, толкова по-добре ще се научите да я приготвяте и скоро ще имате перфектната сьомга пред себе си!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!