Дата: 16 Мар 2022
Макар да е вярно, че на пазара има много добавки от витамини, минерали и протеини, колагенът е на първо място и се отличава в предпочитанията на жените. Въпреки това, не винаги е необходимо да се прибягва до козметичен продукт, за да се активира производството на колаген в тялото.
Колагенът несъмнено е едно от най-важните вещества в човешкото тяло. Когато се храните правилно, производството на колаген е постоянно и в необходимите количества.
Когато хранителния ви режим е лош или се ограничавате да ядете едни и същи храни, колагенът не се произвежда правилно. Като цяло това ще има отрицателен ефект върху вашия блясък и жизненост. Например, косата ви ще изглежда изтощена, а бръчките по лицето ще бъдат по-видими.
В тези случаи обикновено прибягваме до избора на добавка, която ще стимулира производството на колаген.
Можете да намерите колаген на прах или капсули във всяка дрогерия или супермаркет.
Другата препоръчителна алтернатива е да се търси колаген в определени храни, които насърчават производството му. Това е не само най-лесният начин, но и най-директният.
Ползите от увеличения прием на колаген
Нисък риск от заболявания, свързани с костите. Чрез консумация на храни, които стимулират производството на колаген, се намаляват шансовете за развитие на костни заболявания, като артрит и остеопороза.
Бързо заздравяване на рани. Колагенът участва активно в регенерацията на клетките.
Липсата на колаген поддържа раните по кожата отворени за по-дълго и задълбочава следите и белезите, като ги прави по-видими.
По-трайни ставни връзки. Нашите стави са изградени почти изключително от колаген. С течение на времето те могат да загубят подвижността си и да причинят проблеми като болка в коляното.
Приемът на колаген помага да се възстанови подвижността на ставите, която е била повредена.
Блясък, жизненост и еластичност. Колагенът засилва еластичността на кожата на лицето и тялото.
Ако имате проблем с бръчките на лицето, включете в диетата си храни, които увеличават производството на колаген.
Също така, не пропускайте възможността да си направите подхранващи маски за кожа с помощта на тези храни.
Храни, които увеличават производството на колаген
1. Червени чушки
Витамин С е жизненоважен за производството на колаген и един от най-добрите източници на прием са червените чушки. Когато диетата ви е бедна на витамин С, тялото ви не може да синтезира този елемент правилно.
Само с 1/2 чаша (125 гр.) червени чушки получавате 95 мг колаген.
В допълнение, червената чушка е зеленчук, който лесно се включва във всякакъв вид диета. Можете да използвате червени чушки в смутита (напитки), салати или сурови като закуска между вашите хранения.
Червената чушка също е много вкусна като предястие. Вместо пържени храни нарежете чушки и ги комбинирайте със сос по ваш избор. Предлагаме ви да опитате неустоимата комбинация от ароматни червени чушки и сос гуакамоле!
2. Домати
Доматите увеличават производството на колаген, защото са богати на фитохимичния ликопен. Това ги прави идеални за борба с уврежданията на кожата, причинени от околната среда, ултравиолетовата слънчева светлина и инфекции.
Ако районът, в който живеете, е район с високи показатели за замърсяване на околната среда, доматите трябва да са част от ежедневната ви диета.
Можете да ядете домати по всякакъв начин, който решите. Все пак предпочитайте да ги ядете сурови. Така нивата на ликопен ще се поддържат такива, каквито са. В случай, че не харесвате сурови, опитайте следната рецепта:
Настъргани домати
Това ястие е идеално за лека вечеря, тъй като се приготвя лесно и е с ниско съдържание на калории.
Продукти:
Един узрял домат
1 щипка чесън на прах
1 щипка сух босилек
2 супени лъжици настърган пармезан (30 гр.)
Приготвяне:
Загрейте фурната до 300° C.
Нарежете домата и наредете парчетата в тавичка.
Поръсете доматите със сиренето, чесъна на прах и босилека.
След това сложете доматите във фурната и намалете температурата до 150° C.
Печете, докато сиренето се разтопи и сервирайте.
3. Сьомга
Сьомгата е популярна с високото си съдържание на полезни за сърцето мазнини. Тя също така увеличава производството на колаген. Омега-3 мастните киселини в сьомгата се борят с възпалението и предотвратяват разрушаването на колаген, причинено от замърсяване на въздуха.
Ако често сте изложени на слънчева светлина, препоръчваме да консумирате сьомга поне веднъж седмично.
Поради вкуса й, не е необходимо да използвате специални техники, за да я приготвите.
Опитайте да комбинирате рибата с босилек и малко сол.
След това я сгответе в тиган с незалепващо покритие.
Вместо босилек можете да използвате чеснова сол, джинджифил или просто лимонов сок.
4. Пуешко месо
Естественото производство на колаген зависи до голяма степен от различни незаменими аминокиселини. Най-добрият източник на аминокиселини е животинският протеин, като пуешкото месо.
Пуешкото месо съдържа пролин, глицин и лизин. Лизинът насърчава синтеза на значително количество колаген с добро качество.
Съветваме ви да ядете пуешко месо поне два пъти седмично. Гарнирайте го с добро количество зелени зеленчуци, половин червена чушка и домат, за да подобрите производството на колаген.