Дата: 02 Апр 2021
Необходими продукти:
За каймата
4 с. л. зехтин
1 с. л. захар
2 глави лук, нарязани на ситно
мащерка, прясна
1 ск. чесън, нарязан на ситно
2 с.л. доматена салца
750 гр. телешка кайма
100 мл червено вино
400 гр. домати конкасе
1 ч. л. канела
2 кубчета бульон говеждо месо
2 дафинови листа
1/2 китка магданоз
За бешамела
100 гр. масло
100 гр. брашно
1 литър мляко
сол
пипер
1/2 с.л. индийско орехче
100 гр. кашкавал, настърган
3 жълтъка
За макароните
300 гр. макарони за пастицио (или обикновени)
2 яйца
200 гр. сирене фета
1/2 китка магданоз, нарязан на ситно
30 мл зехтин
мащерка, смляна на ситно
За поръската
50 гр. настърган кашкавал
Изпълнение на рецептата:
В тиган на силен огън задушете нарязания лук заедно с 2 с.л. зехтин, 1 с.л. захар и прясно смляната мащерка до карамелизиране за 3-4 минути. Добавете чесъна и сотирайте.
След това добавете салцата и сотирайте поне 2 минути. Важно е да сотирате салцата, защото тя ще придаде аромат и плътност на каймата.
Добавете каймата и с голяма лъжица я разбъркайте за 4-5 минути.
Сотирайте, докато каймата стане кафява. Ако е необходимо, добавете 2 с.л. допълнително зехтин.
Добавете виното и остави да се изпари напълно.
Добавете доматите конкасе, канелата, кубчетата бульон и 2 дафинови листа.
Гответе на слаб огън, докато цялата течност се абсорбира от храната за 10-20 минути.
След като каймата стане готова, извадете дафиновите листа от вътре.
Отсавете настрана и добавете магданоза.
Загрейте маслото в тенджера на среден огън и когато се е разтопило, но не прегоряло, добавете 100 гр. брашно и разбъркайте добре на ръка с тел няколко минути, докато брашното леко покафенее.
Внимавайте да махнете брашното от страните на съда, за да не изгори.
Започнете да добавяте 1 литър мляко на няколко порции и всеки път разбърквайте с телта, така че да не се образуват бучки и бешамелът ви да стане кремообразен.
В началото сместа е твърде стегната и изисква постоянство, за да стане добра, но като добавяте повече и повече мляко, все по-хубав ще става бешамелът ви.
Когато бешамелът започне да става готов, бъдете особено внимателни да не загори отдолу и почернее, след което разбъркайте непрекъснато. След като започне да се надува, отстранете от котлона.
След като сте го свалили от огъня добавете сол, черен пипер, индийско орехче, 50 гр. настърган кашкавал и разбъркайте, за да се понижи температурата.
Накрая добавете трите жълтъка и разбъркайте отново.
Сварете макароните за 1-2 минути по-малко от инструкциите на опаковката в тенджера със подсолена вода. Сложете зехтина и оставете настрана. След като ястието се приготви във фурната, макароните ще бъдат сварени и затова е най-добре да не ги преваряте.
Прецедете, сложете в тавичка с размери 35 х 25 см, която предварително сте намазали с олио и добавете 2 яйца, мащерката, 1/2 китка магданоз, сиренето фета, което сте натрошили в ръката ни и черен пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркайте много добре и оставете настрана.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Добавете 1 супена лъжица бешамел към каймата и разбъркайте добре, за да проникне соса.
Отгоре върху макароните сложете каймата и по същия начин разпределете останалата част от бешамела отгоре.
Накрая поръсете с настъргания кашкавал, който запазихте (50 гр.) върху готовото пастисио и по желание може да добавите няколко малки парченца масло.
Кашкавалът на повърхността на пастициото ще придаде желаната златиста коричка и ще го направи фантастично.
Печете за 40 минути или докато бешамелът покафенее добре.
Оставете да изстине малко и сервирайте.
Никой никога не отказва горещо пастицио. Затова го сервирайте, докато е все още топло.
Всички ястия могат да се съхраняват в хладилник или да се замразяват, но нищо не се сравнява с прясно изпечено и вкусно пастицио.
Съвети:
- За пухкава кайма можете да я омесите леко с малко гореща вода и 1 с.л. оцет преди сотирането.
- Преди да добавите доматите към соса с каймата, можете да я потушите с чаша коняк или вино.