Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Морковът: истината за неговите ползи за зрението и богатият противораков ефект

Морковът: истината за неговите ползи за зрението и богатият противораков ефект

 

Морковът е описван като "върховен зеленчук" заради многостранните ползи, които предлага за здравето ни.

 

Морковът предлага ползи за човешкото тяло срещу най-сериозните случаи на рак.

 

Рак на белия дроб: Проучване е установило, че пушачите, които не консумират моркови са три пъти по-склонни да развият рак на белите дробове от тези, които ядат моркови поне веднъж седмично.

 

Рак на дебелото черво: При изследване на населението на Япония е установено, че консумацията на β-каротин е обратно обвързана с развитието на рак на дебелото черво.

 

Левкемия: Изследване от 2011 г. установи, че екстрактът от морковен сок убива клетките на левкемия и инхибира прогресията им.

 

Рак на простатата: По-младите мъже, които спазват диета, богата на β-каротин, имат намален риск от рак на простатата, показва проучване, проведено от Факултета по обществено здраве на Харвардския университет.

 

Други възможни предимства - Какво предлага за зрението

 

Въглехидратите и фитохимикалите в морковите също могат да помогнат за регулирането на кръвната захар, да забавят ефектите на стареенето и да подобрят функционирането на имунната система.

 

Недостигът на витамин А отслабва фоторецепторите от външната страна на окото, унищожавайки зрението. Яденето на храни, богати на витамин А и β-каротин, като моркови, подобрява зрението.

 

Въпреки това, проучванията показват, че е малко вероятно някой да види някакви значителни положителни промени в зрението си от яденето на моркови, освен ако вече не е имало съществуващ дефицит на витамин А.

 

Как възникна митът за ползите от зрението?

 

По време на Втората световна война британските кралски военновъздушни сили започват рекламна кампания, като твърдят, че тайната на перфектното, ясно зрение на пилотите им са морковите!

 

Всъщност точността на ударите на британските изтребители се дължи на нова радарна система, която Великобритания искала да пази в тайна от германците, но репутацията на морковите относно зрението се е разпространила толкова много, че остава популярна и днес.

 

Историята на морковите

 

Смята се, че морковът за първи път е бил култивиран в днешен Афганистан преди хиляди години като малък раздвоен лилав или жълт корен с дървесна текстура и горчив вкус, който няма нищо общо с моркова, познат ни днес.

 

Лилавите, червените, жълтите и белите моркови се отглеждат много преди появата и преобладаването на най-популярния оранжев морков, който е разработен и стабилизиран от холандските производители през 16-ти и 17-ти век.

 

Съвременният морков е разработен да е сладък, хрупкав и ароматен. Но освен това, морковите са имали, имат и ще имат уникални свойства за човешкото здраве. Има достатъчно доказателства, че увеличеният прием на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, като моркови, намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

 

Хранителен анализ

 

Според Министерството на земеделието на Съединените щати, средният размер на морков или чаша нарязани моркови се счита за нормален размер на порцията. Една порция моркови осигурява 25 калории, 6 грама въглехидрати, 3 грама захар и 1 грам протеин.

 

Морковите са отличен източник на витамин А, осигурявайки 210% от нуждите на средния възрастен за деня. Те също така осигуряват 6% от дневната нужда от витамин С, 2% калций и 2% желязо.

 

Именно антиоксидантът β-каротин придава на морковите техния ярко оранжев цвят. Бета-каротинът се абсорбира в червата и се превръща във витамин А по време на храносмилането.

 

Морковите също съдържат фибри, витамин К, калий, фолиева киселина, манган, фосфор, магнезий, витамин Е и цинк.

 

Можем да ядем моркови сурови, задушени, варени, печени, но също и като съставки в супи, сокове или смути. За да получим колкото се може повече хранителни вещества, е добре да ги консумираме сурови или на пара.

 

Яденето на сурови моркови укрепва зъбите и венците

 

Яденето на сурови зеленчуци, като моркови, подобрява кръвообращението в устната кухина и предотвратява натрупването на бактерии в зъбите ви.

 

Флуорът в храни като моркови, спанак и ябълки може да поддържа зъбния емайл в добро състояние и да предотврати кариес.

 

Морковите помагат за регулирането на нивата на холестерола

 

Наред с другите ползи от морковите за вашето сърдечно-съдово здраве, този зеленчук може да помогне и за понижаване на нивата на холестерола.

 

 

Това се дължи на високото му съдържание на разтворими фибри, особено пектин, който предотвратява образуването на мазнини по стените на артериите ви. Те помагат за елиминирането на този вид мазнини и понижават кръвното налягане.

 

Морковите помагат и при запек или стомашни болки

 

Високото съдържание на фибри в морковите подобрява способността на тялото ви да елиминира отпадъците и предотвратява запека.

 

Освен това елиминира стомашната болка или прекомерната киселинност благодарение на съдържанието на минерали от натрий, хлор, калий и витамини от група В. Това прави морковите силно препоръчителен избор, ако страдате от гастрит.

 

Морковите и техните диуретични свойства

 

Високото съдържание на вода заедно с многото минерални соли помага за разграждането на камъни в бъбреците. Ето защо морковите присъстват винаги в детоксикиращите диети.

 

Поради всички горепосочени причини добавянето на моркови към вашата диета ще ви донесе много ползи, а също така ще бъде и отличен източник на витамини и минерали.

 

Подобно на много други зеленчуци, морковите са лесни за включване във всяка здравословна рецепта и са ключова съставка в балансираната диета.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Доставка

Срока за доставка е до 3 работни дни. Доставките се заплащат съответно : 4,80лв. при поръчка до офис на спиди, 4,80лв. при поръчка до офис на еконт и 6лв. при поръчка до точен адрес. При поръчка над 100лв. получавате безплатна доставка!