Дата: 28 Сеп 2020
По това време на годината с оглед на пандемията от COVID-19 няма нищо по-важно от силното укрепване на имунната система. Конфигурирането на неговите функции е предимно от хранително-зависим характер. Въз основа на това предположение специалните хранителни вещества играят ключова роля за регулиране на експресията на имунните реакции.
Ролята на силната в защитата срещу инфекции
Една от причините младите хора да се разболяват от коронавирус е, че имунната им система може да работи много добре, но при някои силно реагиращата имунна система може да доведе до поредица от възпаления на белите дробове и други органи. В тези случаи проблемът не е стара или отслабена имунна система, а тази, която работи много силно. Но точно в този момент се открива имунорегулиращото действие на витамин D, което допринася за създаването на „интелигентни“ реакции на тази невероятна система. Следователно, независимо дали пациент (възрастен, имунокомпрометиран и т.н.) или силен (млад човек) е имунизиран, той трябва да бъде много добре регулиран.
Инфекция с COVID-19 и приносът на витамин D
COVID-19 е вирусна инфекция на имунната система, която обикновено причинява респираторни усложнения с различна тежест при хората. Коронавирусната инфекция обикновено се проявява като пневмония с треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В много случаи инфекцията води до усложнения (синдром на остра респираторна трудност (ARDS), бъбречна недостатъчност, полиорганна недостатъчност, нарушения на коагулацията, перикардит) или дори смърт.
Както споменахме, имунната система е системата, която, ако се установи, че е слаба, се атакува и след това, ако вирусът не намери резистентност, той заразява жизненоважни органи. Така че тук отговорът на хранителните вещества е от решаващо значение. Първият и най-важен е не друг, а „слънчевият витамин“, витамин D. Като мастноразтворимо вещество, той играе ключова роля в човешкия организъм и е особено важен за здравето на имунната система. Различни проучвания показват, че поддържането на нормални нива на витамин D може да помогне за поддържането на имунната система здрава и по този начин да се предпази от респираторни разстройства. Витамин D има както противовъзпалителни, така и имунорегулиращи свойства и е жизненоважен за активиране на защитните системи.
Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест, както и вирусни и бактериални респираторни инфекции. Скорошен систематичен преглед и повторен анализ, публикуван в едно от най-престижните световни списания - BMJ, (British Medical Journal), в който са включени 11 311 души от 14 страни, показа, че приемът на витамин D намалява риска от остра респираторна инфекция (ARI) с най-малко 12 %. В същото време има и други хранителни вещества, които балансират имунната система, като „антиоксиданта“ витамин Е, който неутрализира разрушителното действие на свободните радикали. В допълнение, омега-3 мазнините (EPA и DHA) създават важен противовъзпалителен щит в организма.
Свойствата на маслото от черен дроб на треска
За да обхване всички горепосочени ключови компоненти, отговорът е само един - маслото от черен дроб на треска, което е известно със своите имунозащитни свойства още от 60-те години. Тя включва специалната комбинация от витамин D с омега-3 мазнини и всъщност в напълно бионалична форма. В него се съдържат и витамините Е и А. Имайте предвид, че е много важно маслото от черен дроб на треска, което купувате, да е с високо качество. За щастие у нас има масло от черен дроб на треска с изключително качество, приготвено в рамките на 24 часа от улова на моруната и със спецификации за чистота, много по-строги от тези (вече също строги), установени от Европейския съюз.
В обобщение, маслото от черен дроб на треска, поради уникалната комбинация от хранителни вещества, които съдържа, допринася значително за укрепването на здравето на имунната система. Освен това научните изследвания сочат, че поради високото си съдържание на витамин D и омега-3 мазнини, той може да предпазва и от респираторни инфекции. Така че или за намаляване на риска от заболяване, или за намаляване на развитието на сериозни усложнения, свързани с COVID-19, решението е едно и се нарича масло от черен дроб на треска.