Дата: 15 Юни 2016
Бадеми
Бадемите, които се считат за ядки, всъщност са семките на Бадемовото дърво.
Те са много вкусна и полезна храна.
Интересното за тях е, че въпреки високото съдържание на мазнини, те са както всички останали ядки и семки на полезни за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания, диабет, даже и за отслабването, защото повечето от мазнините в тях са полезни и тякото не ги трупа като резерв на енергия, а използва синтез, като антиоксиданти и катализатори в много от метаболитните процеси.
Високото съдържание на флавоноиди, витамин Е и други антиоксиданти ги прави задължителна храна за тези от нас, които искат да забавят стареенето си и да се радват на добро здраве и дълголетие.
Според учените, бадемите :
1.Намаляват лошия холестерол(LDL).
Много проучвания на американски и британски учени, побликувани в Британския Журнал по хранене показват, че редовното консумиране на бадеми намалява значително (35-40 %) нивото на лошия холестерол в кръвта.
2.Осигуряват защита срещу диабет и сърдечносъдови заболявания.
Много научни публикации в Американския научен журнал "Метаболизъм" и Британския "Журнал по хранене" доказват, че консумирането на бадеми уравновесява нивото на кръвната захар.
3.Много полезни са нелюпените бадеми (тези, които са белени но им стои вътрешната обвивка). Те осичуряват още по ефективна защита срещи заболявания на сърцето и рак на червото.
Нелюпените бадеми съдържат много повече влакнини,които не само намаляват лошия холестерол, но и пречистват храносмилателната система от токсини и тежки метали.
Бадемите не съдържат холестерол, съдържат 4г. захар, а от общото количество калории в 70 грама има около 300 .
Още по полезни са накиснатите бадеми.
Накисването им трябава да трае 12 часа и да се мият много добре във водата.
Накисването се прави с цел да се извадят вещества наречени инхибитори, които не дават бадемите да покълват докъто са в опаковката в магазина и всъщност затрудняват храносмилането.
Бадемите имат широко приложение в много сфери и са масово изолзван продукт.
Прилагат се в кулинарята за приготрянето на ястия и гарнитури от различен тип.
В козметиката за приготвяне на бадемово масло, полезно за кожата.
Използват се за приготвянето на ликьори
В диетологията, фармацията и още много други.